ro
 
Luni, 18. Ianuarie 2021.

Czegő Zoltán a primit Premiul Pro Urbe din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe

30.12.2020

Acordat în mod tradiţional în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, anul acest din cauza pandemiei Premiul Pro Urbe a fost acordat după ședința de sfârșit de an a Consiliului Local. Primăria Sfântu Gheorghe a înființat Premiul Pro Urbe în 1997 pentru a le aduce recunoaştere celor care au servit în mod altruist orașul nostru și locuitorii săi.

Laureatul Pro Urbe în acest an este jurnalistul Czegő Zoltán, care s-a născut la București în 1938, din părinți secui, şi care în 1953 s-a alăturat în clasa a noua la Liceul de băieţi nr. 1 din Sfântu Gheorghe, actualul Colegiu „Székely Mikó”. A fost membru fondator al ansamblului folcloric al Colegiului, iar în 1969 a scris imnul școlar intitulat „A spune adevărul”, care a fost compus de Dancs Árpád și este nelipsit de la sărbătorile instituţiei.

În 1957 a fost admis la Facultatea de Arte a Universității „Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a obținut o diplomă în psihologie maghiară - pedagogie. În 1968 a părăsit redacția unui cotidian național din București şi s-a întors la Sfântu Gheorghe pentru a lucra la nou-înființatul ziar „Megyei Tükör”. În 1983, Partidul Comunist a interzis publicarea articolelor sale, motiv pentru care în 1988 a solicitat azil în Ungaria. În 2010 s-a mutat înapoi la Sfântu Gheorghe ca pensionar, și a servit orașul ca membru al Consiliului Local din 2012 până în 2016, iar în prezent activează ca scriitor, poet și angajat al cotidianului „Székely Hírmondó”.

Premiul Pro Urbe a fost decernat de primarul Antal Árpád, alături de cei doi viceprimari Vargha Fruzsina și Tóth-Birtan Csaba, după un cuvânt de laudatio al jurnalistului Bedő Zoltán.

Program prelungit la Finanţele Publice Locale în zilele de marţi şi joi
18.01.2021

În plus, taxa pentru eliberarea cărţilor de identitate poate fi achitată la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor

Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID-19 a început luni şi la Sfântu Gheorghe
18.01.2021

Vaccinarea anti-COVID-19 a început luni şi la Sfântu Gheorghe pentru persoanele din etapa a II-a a campaniei naţionale, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniile esenţiale.

Până pe 29 ianuarie se pot depune dosarele pentru bursele acordate studenților din anii terminali
15.01.2021

Bursele sunt deschise studenților cu vârsta sub 35 de ani care urmează cursuri universitare, de masterat sau doctorat oriunde în lume și lucrează la pregătirea disertației în anul universitar curent.

Zilele Filmului Românesc la Cinema Arta by Cityplex
14.01.2021

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Cinema Arta by Cityplex se organizează pentru a patra oară Zilele Filmului Românesc, în perioada 15-17 ianuarie.

S-a deschis pârtia mică de schi din Şugaş Băi
14.01.2021

În weekend, autobuzele către staţiune vor circula din oră în oră