Cinema Arta din Sfântu Gheorghe se bucură de o popularitate constantă
Anul trecut, aproape 43.000 de spectatori au participat la peste 2.200 de proiecții de filme
Se spune adesea că în Sfântu Gheorghe viața este mai plăcută, deoarece nu te poți plictisi niciodată – mereu are loc un eveniment cultural sau sportiv interesant pentru copii, adulți și vârstnici deopotrivă. Acest lucru este confirmat și de popularitatea cinematografului Arta. Aici, toată lumea, de la cei mici până la cei în vârstă, găsește un film pe placul său – fie că este vorba despre cea mai recentă animație, un blockbuster hollywoodian, un film european premiat sau un clasic nemuritor. Cinematograful Arta, care împlinește anul acesta opt ani, se bucură de un succes neîntrerupt, având anul trecut 42.984 de spectatori la 2.213 proiecții ale celor 315 filme prezentate. Numărul mare de spectatori demonstrează că acest cinematograf este o investiție culturală semnificativă, care răspunde unei nevoi mari a comunității.
Recuperarea imobilului – ca într-un film
Una dintre cele mai mari povești de succes din Sfântu Gheorghe în ultimii ani este renașterea Cinematografului Arta. Clădirea a intrat în proprietatea administrației locale în urma unui proces de retrocedare „ca în filme”, care a inclus asedierea clădirii de către executori și jandarmi, încercările fostului chiriaș și birocrația.
Modernizarea clădirii a durat șase ani. În urma renovării, prima parte a fostului cinematograf găzduiește acum sala cu 120 de locuri a Teatrului „Andrei Mureșanu@, precum și două săli de cinema – una cu 76 de locuri (Fellini) și alta cu 80 de locuri (Chaplin). Cinematograful Arta este administrat de Casa de Cultură „Kónya Ádám” în colaborare cu rețeaua națională de cinematografe Cityplex. Din 2018, face parte şi din rețeaua Europa Cinemas.
Acest cinematograf deținut de autoritățile locale este unic în regiune și probabil primul din țară care a reușit să ofere publicului local filme dublate în maghiară. În fiecare săptămână, sunt proiectate peste 30 de filme – printre care cele mai noi filme de succes și festival, filme europene de artă, filme pentru copii și familii, producții românești și maghiare, dar și documentare realizate de creatori locali.
Popularitate reflectată în cifre
De la redeschiderea din 2017, cinematograful a avut aproximativ 294.000 de spectatori la 15.680 de proiecții, care au inclus aproape 1.900 de filme. Cea mai mare audiență a fost înregistrată în 2023, când 47.090 de spectatori au participat la 2.192 de proiecții.
Interesant este faptul că cele mai vizionate filme de până acum sunt toate producții maghiare: în 2017, filmul romantic de aventură Kincsem a atras 4.683 de spectatori, urmat de filmul de acțiune A viszkis în 2018, cu 4.135 de spectatori, iar pe locul tei se află filmul Avatar: Calea apei cu 3.920 de spectatori.
Top 5 – cele mai populare filme în 2024
În competiția filmelor „cele mai vizionate” anul trecut, primele locuri au fost ocupate tot de producții maghiare: Semmelweis, un film biografic, a atras 2.962 de spectatori, urmat de Most vagy soha, un film istoric de aventură, cu 1.936 de spectatori. Locul trei a fost ocupat de producția hollywoodiană It Ends With Us, un film romantic vizionat de 1.738 de persoane. Pe locul patru s-a clasat filmul de acțiune Deadpool & Wolverine, cu 1.460 de spectatori, iar pe locul cinci s-a aflat filmul de familie Ultimul jaguar negru, cu 876 de spectatori.
Animațiile au fost și ele foarte populare. Cel mai vizionat film de animație a fost Inside Out 2, cu 2.130 de spectatori, urmat de GRU 4 (1.520 spectatori), Migration (1.318 spectatori), Moana 2 (1.233 spectatori) și Niko: Beyond the Northern Lights (1.041 spectatori).
Artiști locali pe marele ecran
Proiecțiile în care apar actori locali sau care includ contribuții ale creatorilor locali sunt şi ele foarte apreciate. În noiembrie anul trecut, comedia maghiară Lepattanó a fost prezentată, având în distribuție actorii Fekete Zsolt și Derzsi Dezső de la Teatrul „Tamási Áron”.
Pe lângă proiecțiile regulate, cinematograful găzduiește numeroase evenimente cinematografice și culturale, precum festivaluri. Filmtettfeszt, de exemplu, oferă o platformă pentru prezentarea creațiilor locale, iar anul trecut, scurtmetrajul Utolsó esély, realizat de creatori din Sfântu Gheorghe, a fost inclus în program.
Festivalul Eva FilmMakers aduce în prim-plan filme realizate exclusiv de femei regizor din România și Ungaria, iar Festivalul de Animație din Secuime oferă copiilor și adulților posibilitatea de a explora cele mai noi filme de animație și tehnicile din spatele lor.
Inițiativa Cinema Nostalgic, destinată vârstnicilor, are de asemenea un mare succes, oferind lunar proiecții cu filme îndrăgite. Intrarea este gratuită, dar se face pe bază de înregistrare.
În 2025, Cinema Arta continuă să impresioneze. Programul și prețurile biletelor pot fi consultate pe site-ul www.arta.cityplex.ro, unde este posibilă și achiziționarea online.