ro
 

Călătorii cu autobuzele electrice în Sfântu Gheorghe

19.01.2024

Primăria face eforturi pentru extinderea rețelei de transport în comun.

În Sfântu Gheorghe există tot mai multe autobuze electrice noi, confortabile, curate, silențioase, rapide și ecologice. În luna decembrie a anului trecut, au fost puse în circulaţie primele autobuze electrice în orașul nostru, iar feedback-ul este că acestea sunt deja foarte populare. Până în prezent, cinci vehicule noi transportă pasageri pe străzile orașului, dar şi spre Câmpul Frumos, Chilieni şi Coşeni. Autobuzele vechi şi neprietenoase cu mediul sunt înlocuite treptat cu vehicule noi, confortabile și mai puțin poluante, deoarece întreaga flotă de 12 autobuze achiziționate în cadrul Planului de mobilitate urbană durabilă va fi în curând în funcțiune, permițând astfel unui număr mai mare de persoane să călătorească.

Transport mai ușor și mai sigur în oraș

Pentru a reduce aglomerația din oraș, cel mai important ajutor pe care îl poate oferi municipalitatea este organizarea unui transport public civilizat și predictibil în oraș. Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, care își propune să facă transportul în Sfântu Gheorghe mai ușor, mai sigur și mai prietenos cu mediul, oferă o soluție. Acesta include modernizarea infrastructurii pietonale și de ciclism și a transportului public, achiziționarea de autobuze electrice, construirea de stații de încărcare și piste pentru bicicliști, precum și înființarea unui sistem de închiriere de biciclete. Municipiul Sfântu Gheorghe a aplicat şi a câştigat finanţare pentru un total de 24 de autobuze electrice, jumătate fiind deja cumpărate şi livrate în Sfântu Gheorghe, iar procedura de achiziție pentru alte 12 autobuze electrice, care vor fi achiziționate prin PNRR, va începe în curând. Acestea vor asigura transportul din oraș către comunele din jur. 

Noi stații de autobuz și rute extinse

Noile autobuze vor crea un mediu mai civilizat și vor face ca serviciile să fie mai previzibile - cu panouri de informare în stațiile de autobuz și o aplicație digitală care să anunțe pasagerii când sosește un autobuz -, vor ajunge la timp și vor avea un traseu extins. Transportul public va deveni mai ușor și mai ecologic, facilitând accesul la și dinspre oraș și localitățile din jur.

Primele 12 autobuze electrice au ajuns la sediul companiei de transport public Multi-Trans din Câmpul Frumos, unde au fost instalate temporar trei stații de încărcare. În prezent, sunt cinci vehicule în serviciu, deoarece doar pentru acestea există capacitate de încărcare în acest moment, și circulă pe străzile orașului pe rutele obișnuite încă din decembrie. Un total de 17 stații de încărcare pentru autobuzele electrice vor fi instalate la sediul operatorului, dar și la noul terminal care se construieşte pe strada Berzei. Feedback-ul din partea pasagerilor indică faptul că aceștia sunt mulțumiți și fericiți de noul transport public, curat, bine echipat, fără fum și fără zgomot. 

E bine de ştiut că majorarea de preţ din decembrie nu este legată de punerea în funcțiune a noilor autobuze, şi că era necesară deoarece compania de transport public nu a mai crescut prețul serviciilor sale de mai bine de 10 ani. Scumpirea a fost necesară din cauza inflației, a creşterii prețurilor la combustibil și a majorării costurilor de întreținere.

O altă parte importantă a reînnoirii sistemului de transport public urban este construcția de noi stații de autobuz, care vor fi dotate cu ecrane de informare, WiFi și mai multe automate de vânzare a biletelor. Biletele vor fi în continuare disponibile şi online, prin aplicaţia 24Pay. Se preconizează că noile stații de autobuz vor fi finalizate în prima jumătate a acestui an, iar odată ce va sosi flota completă de autobuze electrice, vor fi extinse traseele pentru a include cartierele în care nu circulă acum autobuze. Lucrările sunt încă în curs de desfășurare la terminalul de pe strada Berzei și la noul depou de autobuze din Parcul Industrial din Câmpul Frumos.

Devenim mai ecologici în Sfântu Gheorghe: va fi lansat serviciul de închiriere de biciclete

Ca parte a planului de mobilitate urbană durabilă, care include și autobuzele, va fi înființat, tot cu finanțare europeană, un sistem de închiriere de biciclete, care va cuprinde 17 stații inteligente de închiriere de biciclete, 230 de biciclete și 12 triciclete. Când ajungeți la destinație, puteți lăsa bicicleta la cea mai apropiată stație de închiriere, astfel încât parcarea și depozitarea ei nu reprezintă o problemă. Se preconizează că serviciul de închiriere va fi disponibil de la începutul verii. 

Pe lângă stațiile de încărcare a autobuzelor, pe lista proiectului se află și 74 de stații de încărcare pentru mașini electrice și hibride.

Modernizarea străzilor va fi finalizată în curând

În cadrul unui pachet de investiții pe rutele intens circulate de transport public, se apropie de finalizare modernizarea a șapte străzi: strada Stadionului, strada General Grigore Bălan, strada Nicolae Iorga, strada Ciucului, strada Fabricii, precum și strada Lunca Oltului și strada Locotenent Păiuș David. În conformitate cu caietul de sarcini al licitației UE, a trebuit să renovăm aceste străzi în același timp, adăugând locuri de parcare, iluminat public cu economie de energie, rețele noi de canalizare, dar şi piste de biciclete acolo unde a permis spaţiul, urmând ca pe viitor să încercăm să le conectăm.

Orașul a intrat într-o nouă fază de dezvoltare, iar dezvoltarea unui sistem de transport durabil, eficient și ecologic este esențială pentru modernizarea și îmbunătățirea calității vieții. Achiziționarea de autobuze electrice, construirea de piste pentru biciclete și trotuare vor face transportul mai confortabil și mai rapid, contribuind la îmbunătățirea calității vieții și la crearea unui oraș modern, atractiv și curat. Deși mai sunt multe de făcut, lucrăm pentru a face din Sfântu Gheorghe un loc mai bun.

O sărbătoare mare cu o amprentă ecologică mică: cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe a luat sfârșit
30.04.2024

Se estimează că de multă vreme nu a mai ieșit atât de multă lume la un concert la Zilele Sfântu Gheorghe cum a fost duminică sau chiar sâmbătă seara: zeci de mii de oameni au ieșit din casele lor datorită vremii frumoase și a programului de înaltă calitate oferit. Cea de-a 31-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Reducem amprenta ecologică a Zilelor Sfântu Gheorghe: se folosesc doar pahare reutilizabile
25.04.2024

În încercarea de a reduce cât mai mult cantitatea de deșeuri generate în timpul evenimentului, organizatorii vor pune la dispoziția cumpărătorilor și comercianților, începând cu ediția din acest an a Zilelor Orașului, doar pahare reutilizabile.

Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate este interzisă prin lege!
24.04.2024

Primăria Mun. Sfântu Gheorghe îi informează pe locuitori, atât persoane fizice cât și agenți economici, despre faptul că arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este interzisă prin lege.

Noul Skatepark din Sfântu Gheorghe se deschide pentru public pe 1 mai
22.04.2024

În prima zi accesul este gratuit de la ora 11:00, iar din 2 mai programul este zilnic între orele 9:00-22:00

Restricţii de circulaţie cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe
19.04.2024

Traseele autobuzelor care trec prin zona închisă vor fi modificate temporar, iar stațiile de la Casa cu Arcade – Parcul Elisabeta vor fi mutate în dreptul Tribunalului.