ro
 
Vineri, 29. Martie 2024.

A început prima ediţie SepsiBook

26.05.2022

Până duminică, Arena Sepsi este gazda primului Târg de carte şi festival de literatură contemporană din judeţul Covasna.

Joi după amiază a avut loc festivitatea de deschidere a primei ediţii a Târgului de carte şi festivalului de literatură contemporană SepsiBook. Timp de 4 zile, până duminică, 29 mai, Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe va găzdui programe literare şi culturale pentru toate vârstele, prin care se doreşte formarea unei tradiţii a unor astfel de evenimente în zona judeţului Covasna.

În mesajul său, primarul Antal Árpád le-a transmis celor prezenţi că se scrie un nou capitol din istoria culturală a județului Covasna.

„Cred că am știut dintotdeauna că nu există un "sfârșit" al cărții, că ea nu poate avea un "sfârșit". Poate, uneori, la fel ca natura toamna, adoarme, dar nu moare! Generațiile și ideile pot să o îndepărteze, chiar să-i dea foc, dar ceea ce cunoaște cartea, lumile în care putem evada răsfoind paginile ei, nu a fost niciodată înlocuită de nimic și de nimeni”, a transmis primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, s-a referit la SepsiBook ca la un eveniment care extinde și mai mult influența cultural-spirituală specifică acestei regiuni.

„Ne mândrim cu faptul că în județul nostru există numeroase instituții culturale remarcabile prin activitatea intensă pe care o desfășoară și că multe dintre evenimentele culturale de aici depășesc granițele regiunii noastre și au o influență care se extinde chiar și la nivel național. Se spune că o regiune este judecată în funcție de oamenii care o locuiesc. Dacă vom deveni o comunitate iubitoare de carte și lectură, care are obiceiul de a citi constant, acest lucru se va simți nu doar în numărul vizitelor la bibliotecă, ci și în numărul de absolvenți de universități, în viața academică și chiar în economie și turism. Aspirația oamenilor de creație și misiunea instituțiilor culturale de la noi au fost și sunt în deplină concordanță cu perspectiva și viziunea autorităților locale și județene asupra vieții culturale din zonă, ceea ce a făcut posibilă realizarea acestui vis frumos, care este târgul de carte și festivalul de literatură contemporană SepsiBook”, a spus Tamás Sándor în festivitatea de deschidere.

Directorul de programe al SepsiBook, Szonda Szabolcs, a spus că o lectură bună se dovedește a fi mereu o companie ideală de drum. Acesta a mulţumit Primăriei Sfântu Gheorghe şi Consiliului Judeţean Covasna pentru că şi-au unit forţele pentru organizarea acestei prime ediţii şi pentru că au credință în puterea comunitară a culturii și pe termen lung.

La festivitatea de deschidere au fost prezenţi şi scriitorul Vida Gábor, dar şi poetul Mircea Dinescu, doi dintre invitaţii speciali ai acestei ediţii SepsiBook.

Programele primei zile de târg şi festival au început încă de joi de la ora 12 şi vor continua vineri şi sâmbătă între orele 10-20, iar duminică între orele 10-15.

Lavinia Braniște, alături de ilustratoarea Anca Smărăndache, Mircea Dinescu în dialog cu criticul literar Adrian Lăcătuș, o discuție interesantă despre conviețuire, intitulată „Să aflăm ce anume e această Transilvanie”, între scriitorul Vida Gábor și jurnalistul Lucian Mîndruță, concertul trupei Fără Zahăr, dar și spectacolul „O gheară de ajutor”, al trupei MiniREACTOR din Cluj-Napoca, cât și spectacolul „#acedesiguranță@tiktok” al Teatrului „Andrei Mureşanu” – sunt printre programele Sepsibook care așteaptă cu mare drag publicul vorbitor de limba română. Programul complet e disponibil online AICI.

Trupe locale la Zilele Sfântu Gheorghe
27.03.2024

Organizatorii Zilelor Sfântu Gheorghe au susținut miercuri, la Centrul Cultural Babel, o conferință de presă despre trupele locale care vor concerta pe Scena Principală a evenimentului din acest an, dar și despre festivalul de muzică stradală.

Actualități livrești importante la cea de-a III-a ediție a SepsiBook
22.03.2024

Au fost anunțați primii invitați confirmați: Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt doar câțiva dintre autorii și artiștii prezenți la Arena Sepsi în perioada 23 – 26 mai.

„Ne place acest program”
22.03.2024

Interviu cu Kolumbán Anett, antrenoare de handbal în cadrul programului „Iniţiere în sport”

Primăria Sfântu Gheorghe stinge din nou luminile în Ora Pământului
20.03.2024

Sâmbătă, 23 martie, între orele 20:30-21:30, iluminatul public va fi stins în Piaţa Centrală şi la sediul Primăriei

Zilele Sfântu Gheorghe: One man aproape show cu Pavel Bartoș
20.03.2024

Un spectacol după un scenariu scris de Pavel Bartoș, care cuprinde în mare parte elemente autobiografice, tratate cu umor, poate prea mult umor, în care autoironia și sinceritatea sunt la ele acasă.