ro
 
Marți, 02. Iulie 2024.

21.243 de participanți în timpul celor trei zile de Sepsi Tabakó Festival

05.09.2022

„Să avem încredere în tineri că pot crea spațiile lor în care se simt acasă", a declarat primarul Antal Árpád la conferința de închidere a festivalului. Fosta fabrică de țigarete, care a fost un punct de reper pentru mulți oameni din Sfântu Gheorghe, a oferit acum unei noi generații un nou set de experiențe și conexiuni. Festivalul Sepsi Tabakó a arătat că este posibil să se creeze un spațiu în acest loc care să fie al tinerilor și în care aceștia să se simtă ca acasă. În total, 21.243 de persoane au vizitat Festivalul Sepsi Tabakó, iar succesul evenimentului a fost asigurat de o echipă de organizare de 500 de persoane și 270 de voluntari. 

„Prima surpriză a venit atunci când la fabrică au sosit voluntarii din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna. Mă bucur, de asemenea, că atât de mulți oameni au dorit să ni se alăture pentru a învăța și pentru a se distra", a declarat în cadrul conferinței de presă viceprimarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Vargha Fruzsina, care a fost principalul organizator al festivalului. Au avut loc peste treizeci de prezentări profesionale, aproape toate fiind pline. „În timpul festivalului, mulți tineri au venit la mine și m-au rugat să organizăm programele profesionale și anul viitor.  Prin prezentările și activitățile din tura de zi, am reușit să oferim tuturor posibilitatea de a alege dintre programe", a adăugat organizatorul principal. 

„Mathias Corvinus Collegium a avut sarcina să alcătuiască un program care să implice participanții în timpul zilei. Ne-am asumat acest rol deoarece, pe lângă programele noastre de management al talentelor și de educație, considerăm că este important să facem parte din comunitatea locală. Am reușit să abordăm probleme și întrebări care afectează viața de zi cu zi a tinerilor", a declarat Talpas Botond, director al activităților MCC în Transilvania. Pe lângă discuțiile și prezentările din cadrul festivalului, participanții au avut posibilitatea de a lua parte la ateliere de lucru în cooperare cu organizațiile locale și diverse instituții. „Spațiile fizice sunt foarte importante, iar ele devin valoroase atunci când reușim să le umplem cu programe", a adăugat el.

La conferința de presă a participat și Rés Konrád Gergely, organizatorul principal al Festivalului VIBE, care a declarat că „un festival devine real dacă, în cele trei zile cât durează, participanții nu vor să plece din zonă. Am creat o lume separată în Fabrica de Țigarete și în curtea acesteia, dar care a rămas în totalitate o lume a orașului Sfântu Gheorghe". Festivalul VIBE a ajutat festivalul Tabakó cu experiența sa profesională, a declarat Rés Konrád-Gergely, iar între timp au reușit să cunoască parteneri cu care speră să colaboreze în organizarea VIBE în viitor.

„Tabakó este unic prin faptul că a fost posibil să se organizeze un festival în inima orașului, în fosta fabrică, care a reușit să găsească un echilibru între distracție și programe profesionale", a declarat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a spus că măsura succesului unui festival este atmosfera, iar atmosfera de la Tabakó a fost excelentă. Trebuie să continuăm festivalul Tabakó și vom continua să îl susținem", a spus el.

Pe termen lung, fosta fabrică de țigarete din Sfântu Gheorghe trebuie să fie transformată într-un spațiu deschis tinerilor pe tot parcursul anului. „În 2020, președintele consiliului județean și cu mine am avut o realizare dureroasă și personală: ne-am dat seama că nu mai suntem tineri. Am decis, de asemenea, că trebuie să acceptăm faptul că tinerii văd lumea într-un mod diferit. Dar cel mai important lucru este să avem încredere în ei că își doresc aceleași lucruri, că avem aceleași obiective, dar că le ating în moduri diferite. Ne așteptăm ca ei să își creeze o lume în care să se simtă acasă și să se simtă confortabil, pentru că de asta au nevoie pentru a rămâne acasă și pentru a-și face planuri de viitor. Iar încrederea nu înseamnă să le spui tinerilor ce să facă și cum să facă, ci să le dai mână liberă. În cazul festivalului, le-am dat libertate deplină de organizare. Sarcina noastră rămâne aceea de a oferi cadrul potrivit. Cred că este important ca un festival să nu se rezume doar la distracție și petrecere, ci și la învățare și educație. Am întâlnit multă energie bună și tineri civilizați, care știu să trăiască și este clar că există un viitor la Sfântu Gheorghe, în Transilvania, trebuie doar să ne adresăm tinerilor și să le oferim spațiul necesar pentru a-și organiza viața. Dorim să le mulțumim organizatorilor și sper că evenimentul va continua. Și mulțumesc încă o dată pentru răbdarea și înțelegerea tuturor celor din Sfântu Gheorghe care nu au participat, dar a căror viață a fost afectată într-un fel sau altul de festival", a declarat primarul Antal Árpád. 

Festivalul Sepsi Tabakó a folosit doar un anumit procent din fosta fabrică de țigarete, rămânând, de exemplu, ca anul viitor să fie extins și la alte complexe de clădiri, care vor oferi oportunități suplimentare. 

Evenimentul a fost co-organizat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Casa de Cultură „Kónya Ádám’’, Mathias Corvinus Collegium și Festivalul VIBE. 



Sâmbătă se deschide noul complex sportiv din cartierul Ciucului
28.06.2024

Asociația Grup de Acțiune Locală „Sepsi” îi invită pe locuitorii Cartierului Ciucului și ai altor cartiere din oraș la un eveniment de inaugurare a terenului de sport din Cartierul Ciucului, sâmbătă, 29 iunie începând de la ora 10.

Restricţii de circulaţie vineri seara pentru concursul de alergare Sepsi Inst. Run
19.06.2024

Şoferii sunt rugaţi să respecte indicaţiile poliţiştilor şi voluntarilor care vor fi pe traseu

A doua ediţie a Festivalului de muzică clasică la Sfântu Gheorghe
18.06.2024

După succesul neașteptat de mare al primei ediții de anul trecut, Festivalul de muzică clasică SepsiClassic revine între 4 și 7 iulie 2024 cu o nouă ediție, cu un program bogat și variat.

Continuă acţiunea de prindere a câinilor vagabonzi până la sfârșitul lunii iunie
13.06.2024

Începând din ultimele zile ale lunii mai, personalul Adăpostului de câini din Câmpul Frumos a căutat intensiv câinii vagabonzi în fiecare cartier din Sfântu Gheorghe, zilnic între orele 10-15.

Roboți și alte invenții interesante la expoziția de Ziua Inventatorilor Maghiari
10.06.2024

Cu ocazia Zilei Inventatorilor Maghiari, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Asociația pentru Patrimoniul Telecomunicațiilor din Ținutul Secuiesc organizează pentru a treia oară o expoziție interactivă, care va fi deschisă publicului în perioada 13–15 iunie.