ro
 
Duminică, 24. Noiembrie 2024.

2014-08-28: DSVSA: Să nu aducem acasă animalele din păşuni

29.08.2014 anunț

Să nu aducem acasă animalele din păşuni – atenţionează DSVSA Covasna.
Boala limbii albastre apărut de câteva zile în România îmbolnăveşte bovinele, ovinele, caprele, cerbul şi căprioara. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Este cauzată de un virus care este vehiculat de o specie de ţânţari. Ţânţarul înţeapă animalul infectat, iar cu sângele acestuia transmite boala la animalele sănătoase. Infecţia se difuzează extrem de rapid pe teritorii geografice întinse. Munţii pot fi o barieră naturală în faţa ţânţarilor.


Animalele bolnave prezintă febră, secreţii nazale şi bucale abundente, uneori cu puroi, animalele respiră greoi, în gură apar diferite răni, iar limba se colorează în albăstrui. Pentru animalele îmbolnăvite nu există nici un tratament eficace. Ele pot muri până la 100 % din cei bolnavi, totuşi unele exemplare se vindecă de la sine în 7-10 zile. Carnea, organele sau laptele provenit de la animalele bolnave nu prezintă nici un pericol pentru sănătatea umană, ele sunt consumabile.


Singura modalitate de prevenire a difuzării a bolii la ora actuală este oprirea completă a circulaţiei animalelor şi efectuarea a cât mai dese şi extinse acţiuni de dezinsecţie (omorârea ţânţarilor cu aspersare de substanţe specifice de mai multe ori pe zi în adăposturi, tabere de vară, pe suprafaţa corpului animalelor etc.).


Efectivele de animale care sunt pe păşunile din judeţele Buzău şi Vrancea, precum şi cele aflate în vecinătatea acestora, zona Breţcu, Ojdula, Ghelinţa, Zăbala, Covasna, Zagon, Boroşneu, Dobârlău şi toată zona Întorsurii Buzăului pot fi cele mai afectate. Judeţul Covasna este în carantină de prevenţie fiind la graniţă cu judeţele infectate.


Până în momentul de faţă în judeţul Covasna nu au fost diagnosticate (confirmate)  animale cu infecţie specifică, însă în judeţele Buzău şi Vrancea mai multe animale s-au îmbolnăvit cu această boală.


DSVSA Covasna recomandă ca în cazul în care se îmbolnăvesc animale la păşune să se anunţe imediat medicul veterinar. Nu este recomandat ca animalele, fie ele bolnave sau sănătoase, să fie coborâte de pe munte şi aduse acasă. Ele constituie un pericol foarte mare de infecţie în masă pentru animalele sănătoase prin intermediul tânţarilor. Animalele pot fi dirijate de către medicii veterinari pentru sacrificare imediată la un abator autorizat.


DSVSA Covasna împreună cu centrul judeţean de combatere a bolilor, cu prefectura, ISU şi poliţia judeţeană a intensificat controlul privind circulaţia animalelor, se fac filtre pe principalele rute de intrare în judeţ. Se interzice orice mişcare de animale cu excepţia dirijării pentru sacrificare imediată la abator. Medicii veterinari sunt în stare de alertă maximă, verifică întregul efectiv de animale. În toate cazurile în care apar suspiciuni, echipa DSVSA se deplasează la faţa locului şi efectuează examenele necesare, precum şi dezinsecţia adăposturilor dacă aceasta este justificată.


Rugăm înţelegere şi colaborare din partea crescătorilor de animale, pentru care le mulţumim.